Heeft u last van oedeem, verkleefde littekens, acne of andere huidproblemen? Dan bent u bij KMI Home Care aan het goede adres. Alberta van der Kuip en Yvonne Vos zijn al jaren het gezicht van de huidtherapie bij KMI Home Care. Beide zijn geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici en staan ingeschreven bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten. Tijdens een vrijblijvend intake gesprek kunt u informatie krijgen en kan er een persoonlijk behandelplan opgesteld worden.

Bekijk hier de checklist huidtherapie om klachten te herkennen. Deze checklist is opgesteld door de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten in samenwerking met de Borstkankervereniging Nederland.

Behandelingen nazorg borstkanker

Oedeemtherapie

  • Manuele lymfedrainage
    Bij lymfoedeem is er een zwelling in een bepaald lichaamsdeel aanwezig. Deze zwelling ontstaat net onder de huid, doordat de opname en afvoer van weefselvloeistoffen en andere afvalstoffen door het lymfestelsel verstoord of verminderd zijn. Lymfoedeem is een chronische aandoening. Toch kan het oedeem verminderd worden middels manuele lymfedrainage. Hierbij wordt met een massagetechniek de weefselvloeistoffen en afvalstoffen via de vaatjes vanuit het De lymfevaten die zich onder de huid bevinden worden hierbij gestimuleerd. Manuele lymfedrainage wordt uitgevoerd met speciale massagetechnieken. Hiermee wordt de vochtopname door het lymfevatenstelsel en de afvoer van weefselvocht gestimuleerd. Naast de zwelling kan er ook verhard weefsel aanwezig zijn. Dit wordt fibrose genoemd. Met fibrosegrepen kan ervoor gezorgd worden dat het soepeler wordt en afgevoerd wordt.
  • Zwachtelen
    Wanneer een therapeutische elastische kous aangemeten moet worden, maar het oedeem nog aanwezig is in het lichaamsdeel, wordt het lichaamsdeel gezwachteld. Hierbij zal er een rekverband om het lichaamsdeel aangebracht worden, zodat er tegendruk gegeven wordt waardoor het oedeem zal afnemen. Wanneer er geen oedeem meer aanwezig is, kan er een therapeutische elastische kous aangemeten worden.
  • Lymfetape
    Lymfetape kan gebruikt worden bij lymfoedeem, zenuwpijnen en littekens. Lymfetape wordt op een gespannen huid aangebracht, waardoor de huid gaat rimpelen. De huid wordt hiermee als ware gelift, waardoor er meer ruimte ontstaat tussen de opperhuid en onderhuid waar zich de bloedvaatjes, lymfevaatjes en zenuwuiteinden bevinden. De zo verkregen extra ruimte zorgt voor een verbeterde opname van het weefselvocht, waardoor het oedeem zal afnemen. Wanneer er zenuwpijnen aanwezig zijn, zorgt lymfetape voor minder stuwing en druk op de zenuwuiteinden met als resultaat minder pijn. Daarnaast heeft lymfetape ook een positieve werking op littekens. De huid wordt zachter, waardoor littekens minder stug en soepeler worden. De tape kan een week blijven zitten en is bestand tegen water.

Littekentherapie

Wanneer een litteken als storend ervaren wordt, kan dat cosmetisch zijn maar ook doordat een litteken een bewegingsbeperking geeft of pijnlijk is. Het litteken is dan verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt. Met littekenmassage kunnen de klachten verminderd worden. De doorbloeding wordt verbeterd en de huid wordt soepel gemaakt, waardoor eventuele bewegingsbeperkingen of pijnlijke littekens zullen verminderen. Daarnaast zal het uiterlijk van het litteken ook veranderen. De behandeling wordt met speciale grepen uitgevoerd en kan in het begin als onprettig ervaren worden. Naarmate de behandelingen vorderen, zullen deze minder gevoelig zijn.

Overige behandelingen

Therapeutische elastische kousen

Wanneer er geen oedeem meer aanwezig is, kan er een therapeutische elastische kous aangemeten worden. Deze kous wordt iedere dag gedragen, om de verkregen volumevermindering te behouden. De kous wordt aangemeten op het desbetreffende lichaamsdeel. Er zijn twee verschillende soorten kousen, te noemen vlakbrei (met naad) en rondbrei (zonder kous). Binnen deze twee soorten zijn er verschillende kleuren, motieven en opties beschikbaar.

Acnetherapie

  • Dieptereiniging
    Acne kan in verschillende vormen en mate voorkomen. Bij de meeste vormen kan een dieptereiniging uitgevoerd worden. Hierbij wordt de huid allereerst gereinigd met een reinigingsproduct en vervolgens worden de acnelaesies (mee-eters en puistjes) verwijderd.
  • Glycolzuurpeeling
    Bij een glycolzuurpeeling wordt er een dunne laag vloeistof op de huid aangebracht. Deze vloeistof blijft enkele minuten op de huid zitten, waardoor deze in de huid kan dringen. De peeling zorgt ervoor dat de dode huidcellen sneller zullen afschilferen, zodat de poriën niet verstopt raken. Naast de afschilferende werking zorgt de peeling er ook voor dat het vocht in de huid minder snel kan verdampen, waardoor de huid niet uitdroogt. De huid wordt sneller vernieuwd, waardoor rest-acne littekens, fijne rimpels, grove poriën en rode plekjes ook minder zullen worden.

Elektrische epilatie

Bij elektrische epilatie wordt er een dun naaldje in het haarzakje gebracht, waarna er enkele seconden stroom gegeven wordt. Door de stroom ontstaat er warmte en een stofje aan het einde van het naaldje, wat de structuur van het haarzakje veranderd. De haartjes worden stuk voor stuk behandeld. Uiteindelijk zullen de haren minder snel en steeds dunner terugkomen. Deze methode is zeer geschikt voor blonde, grijze en rode haren in het gelaat of decolleté.

Verwijderen fibromen (coagulatie)

Fibromen, of ook wel in de volksmond steelwratjes genoemd, zijn zachte, goedaardige huiduitstulpingen in de vorm van een steeltje of bobbeltje. Veel voorkomende plaatsen van steelwratjes zijn in de hals, in de oksel, onder de borst en in de lies. Fibromen kunnen verwijderd worden met coagulatie. Bij deze behandeling wordt de fibroom verhit, waardoor de toevoer van voedingsstoffen niet meer plaats kan vinden. Hierdoor zal de fibroom van de huid vallen.

MEDEWERKERS HUIDTHERAPIE

bg_image

ALBERTA VAN DER KUIP
GEDIPLOMEERD HUIDTHERAPEUT

Vrolijk en enthousiast is Alberta van der Kuip binnen KMI actief als huidtherapeute. Daartoe heeft zij diverse opleidingen gevolgd. Heeft u last van oedeem, dan kan zij voor u een behandeling op maat maken.

bg_image

YVONNE VOS
GEDIPLOMEERD HUIDTHERAPEUT

Alweer een aantal jaren hoort Yvonne Vos als huidtherapeut bij het team van KMI Mammacare. Of u nu een lichte of een donkere huid heeft, Yvonne pakt ieder huidprobleem met oedeem, acne of overbeharing enthousiast aan.